Bedumerweg 52 9716 AD Groningen
06 33972211

De therapeute – opleidingen

Informatie over haptotherapie en fysiotherapie bij PPN, gevestigd te Groningen & Emmen.

Na het behalen van mijn VWO-diploma, heb ik van 1977 tot 1981 de opleiding fysiotherapie gevolgd bij de Academie voor Fysiotherapie ‘Jan van Essen’ in Amsterdam. Tijdens deze opleiding werd mijn interesse gewekt voor acupunctuur, waar ik direct na mijn afstuderen mee ben gestart. Na een korte periode ontdekte ik dat dit niet mijn richting was en heb ik mijn focus verlegd naar Touch for Health.
Om mijn kennis van fysiotherapie verder te verdiepen, heb ik in 1992 de opleiding Cyriax gevolgd en in 2006 een nascholing bindweefselmassage afgerond. In 2019 heb ik de opleiding tot gecertificeerd focusbegeleider afgerond.

In 1997 kwam ik in aanraking met haptonomie via collega’s en besloot ik de basisopleiding haptonomie te volgen aan de Academie voor Haptonomie in Doorn. Sinds 2007 ben ik gecertificeerd haptotherapeute in Groningen.

Focusing is een methode waarbij je aandacht schenkt aan iets wat je bezighoudt, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Dit kan bijvoorbeeld werk, relaties, gezondheid of een onbestemd gevoel zijn. Tijdens het focussen neem je de tijd om te onderzoeken hoe je dit ervaart in je lichaam. Dit wordt de ‘felt sense’ genoemd, welke impliciete betekenis en richting heeft. Het centrale aspect van Focusing is om met aandacht en respect bij deze ‘felt sense’ aanwezig te zijn en te observeren hoe deze zich ontvouwt.