Bedumerweg 52 9716 AD Groningen
06 33972211

De therapeute – opleidingen

Informatie over haptotherapie en fysiotherapie bij PPN, gevestigd te Groningen & Emmen.

Na het VWO heb ik van 1977 tot 1981 de opleiding fysiotherapie gevolgd bij de academie voor fysiotherapie ‘Jan van Essen’ te Amsterdam. Aangestoken door het enthousiasme van een van mijn docenten ben ik direct doorgegaan met de opleiding acupunctuur. Ik ontdekte dat het niet mijn richting was en ben verdergegaan met Touch for Health.
Om mijn kennis van fysiotherapie te verdiepen volgde ik in 1992 de opleiding Cyriax. In 2006 voltooide ik een nascholing bindweefselmassage. De opleiding tot gecertificeerd focusbegeleider is in 2019 afgerond.

Via collega’s kwam ik in aanraking met haptonomie.
In 1997 voltooide ik de basisopleiding haptonomie aan de Academie voor Haptonomie in Doorn.

Sinds 2007 ben ik gecertificeerd haptotherapeute te Groningen.

In 2019 heb ik de opleiding tot gecertificeerd focusbegeleider afgerond. Focusing is aandacht schenken aan iets wat je bezighoudt. Dit iets kan op alle gebieden voorkomen. Werk, privé, relatie, gezondheid, een onbestemd gevoel. Als je focust neem je de tijd om na te gaan hoe dat wordt beleefd in je lijf.  Zo’n innerlijke beleving wordt de ‘felt sense’ genoemd. Deze heeft impliciet betekenis en richting. Met aandacht en respect bij die ‘felt sense’ zijn en hoe deze zich ontvouwt, is de kern van Focusing.