Bedumerweg 52 9716 AD Groningen
06 33972211

Over focusing

Informatie over haptotherapie en fysiotherapie bij PPN, gevestigd te Groningen & Emmen.

Waar komt Focusing vandaan:

De stapsgewijze aanpak van Focusing is ontwikkeld door Eugene Gendlin, een filosoof en psycholoog. Eugene Gendlin begon eind jaren ’60 te onderzoeken in hoeverre psychotherapie effectief was voor individuen. Hij ontdekte dat succesvolle cliënten vaak aarzelend en zoekend spraken, en hierbij hun lichaam raadpleegden om te controleren of wat ze zeiden klopte. Gendlin ontwikkelde vervolgens een aantal stappen die dit proces van bewuste aandacht en lichaamsbewustzijn leerbaar en overdraagbaar maakte voor iedereen. Hij noemde deze aanpak Focusing. Met focusing neem je de tijd om te onderzoeken hoe dit wordt ervaren in je lichaam. Deze innerlijke ervaring wordt de ‘felt sense’ genoemd en draagt impliciete betekenis en richting met zich mee. De kern van focusing ligt in het met aandacht en respect aanwezig zijn bij deze ‘felt sense’ en hoe deze zich ontvouwt.

Wat zijn de voordelen?

Focusing kan ontspanning, helderheid en innerlijke balans brengen. Het vergroot je bewustzijn van je eigen lichaamssensaties en gevoelens, waardoor je dieper contact kunt maken met jezelf. Door aandacht te schenken aan de ‘felt sense’ en te luisteren naar de subtiele signalen die je lichaam je geeft, kun je nieuwe inzichten en perspectieven ontdekken.

Focusing kan je helpen om jezelf beter te begrijpen, je emoties te verwerken. Het geeft inzicht in de dieperliggende thema’s, situaties of problemen waarmee je worstelt, waardoor je betere keuzes kunnen maken en je eigen groeiproces kunnen bevorderen. Focusing helpt ook om om te gaan met tegenstrijdige gevoelens en maakt je milder naar jezelf toe. Je leert hoe je voorbij je blokkades kan gaan en leven en werken op een manier die echt bij je past. Je krijgt inzicht in wat er echt van binnen speelt met betrekking tot thema’s, situaties of problemen, waardoor je betere keuzes maakt.

Hoe gaat het in zijn werk

Als je je focust, kun je beginnen met ademen en jezelf ontspannen. Sluit je ogen als je dat prettig vindt, en verplaats je aandacht naar binnen. Focus op je keel-, borst- en buikgebied en merk op hoe deze gebieden aanvoelen. Merk op of er spanning, ongemak of andere sensaties zijn.

Vervolgens kun je je aandacht richten op een specifieke situatie waar je je op wilt focussen. Dit kan een probleem, een gevoel of een vraag zijn. Stel jezelf open voor dit onderwerp en merk op welke sensaties of gevoelens hiermee gepaard gaan in je keel-, borst- en buikgebied.

Neem de tijd om deze sensaties waar te nemen en ze te laten zijn zoals ze zijn, zonder te oordelen of te proberen ze te veranderen. Misschien merk je dat bepaalde gebieden meer gespannen of ongemakkelijk aanvoelen dan andere. Probeer jezelf toe te staan om dit te ervaren, zonder weerstand.

Tijdens dit proces kun je ook merken dat er gedachten of beelden opkomen die verband houden met de situatie. Laat deze gedachten voorbij drijven, zonder erin meegesleept te worden. Blijf jezelf openstellen voor de sensaties en observeer hoe ze veranderen of zich ontwikkelen

Door je te blijven focussen en je aandacht naar binnen te richten, kun je meer inzicht krijgen in de situatie waar je je op richt. Mogelijk krijg je een dieper begrip van de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen. Het kan ook zijn dat je een gevoel van verlichting, acceptatie of nieuwe perspectieven ervaart.